Изпратете Вашият въпрос

Какво е SEO?

n

SEO

Тончо Чобанов

30.03.2021

SEO означава search engine optimization или оптимизация за търсачки. Това са дейности, чрез които Вашият сайт ще се показва на по-предни позиции в неплатените (известни също като органични) резултати от търсачките. На практика това води до качествено и количествено увеличаване на трафика на Вашият уеб сайт.

Въпреки съкращението, SEO се отнася както за търсещите машини, така и за търсещите хора. Става въпрос за разбиране на това, какво и как хората търсят онлайн. Какво съдържание търсят и какви думи използват за целта. Това знание ще ви позволи да се свържете с хората, които търсят онлайн решенията, които предлагате.

Познаването на намерението на вашата аудитория е едната страна на SEO монетата, предоставянето на желаната информация по начин, който роботите на търсачките могат да намерят и разберат, е другата.

Основи на търсачката

Търсачките са машини за отговор. Те претърсват милиарди фрагмента съдържание и оценяват хиляди фактори, за да определят кое съдържание е най-вероятно да отговори на вашето запитване.

Търсачките правят всичко това, като откриват и каталогизират цялото налично съдържание в Интернет чрез процес, известен като обхождане и индексиране (crawling and indexing), и след това го подреждат според това колко добре отговаря на заявката за търсене в процес, наречен класиране (ranking).

Кои резултати от търсенето са „органични“?

Както казахме по-рано, органичните резултати от търсенето са тези, които се печелят чрез ефективна SEO, без да се плаща за тях (без реклама). Страниците с резултати от търсачките, наричани „SERPs“ (Search Engine Results Pages) съдържат както рекламни, така и органични резултати. Платените резултати са отбелязани с “Ad⋅” преди адреса.
Например: Ad· www.logdesign.eu/

Търсачките се стремят да изпълнят по-добре заявките на търсачите, за да ги запазят като потребители на услугата в бъдеще, но търсачките печелят от реклама.

Защо SEO е важно?

Платената реклама, социалните медии и други онлайн платформи могат да генерират трафик към уебсайтове, но по-голямата част от онлайн трафика се движи от търсачките. Органичните резултати от търсенето изглеждат по-надеждни за търсачите и получават много повече кликвания от платените реклами.

SEO е онлайн маркетингов канал, който като се настрои правилно, може да продължи да дава дивиденти с течение на времето. Ако предоставите качествено съдържание, което заслужава да се класира за правилните ключови думи, трафикът ви може да нараства с времето, докато рекламата се нуждае от непрекъснато финансиране, за да изпраща трафик към вашия сайт.

Търсачките стават все по-умни, но те все още се нуждаят от нашата помощ. Оптимизирането на вашия сайт ще помогне за предоставянето на по-добра информация на търсачките, така че съдържанието ви да може да бъде правилно индексирано и показано в резултатите от търсенето.

Трябва ли да наема SEO специалист, консултант или агенция?

В зависимост от вашите интереси, желание за учене и свободно време, вие можете сами да извършите някои основни SEO. По-вероятно е да откриете, че бихте предпочели помощта на експерт. В повечето случаи един SEO консултант ще е достатъчен за вашия фирмен сайт. Ако имате сложен уебсайт, насочен към външен пазар и онлайн търговия, най-добре е да изберете добра SEO компания и да отделите адекватен бюджет.

От моя личен опит и като собственик на сайт и като консултант установих, че най-добрата практика е съвместна работа на собственика и SEO консултанта. В идеалният случай SEO консултантът ще се ангажира с изграждането на сайта и ще помогне за съдържанието. SEO познанията на собственика ще му позволят да участва в процеса и ще направят ефективна съвместната работа. Освен това лесно ще се съгласува SEO стратегията с целите на сайта.

Какво трябва да изисквате от вашия консултант? Той трябва да има практически опит и постигнати резултати. Трябва да използва добри практики и стратегии, които спазват правилата на търсачката и са насочени към предоставяне на по-голяма стойност на посетителите на сайта.

Бъдете много внимателни и избягвайте SEO специалисти, които ви обещават бързи резултати, като се опитват да спамят и заблудят търсачките. Освен етичните последици, това излага уебсайтовете на огромен риск да бъдат санкционирани или премахнати от резултатите от търсенето.

Указания за добри SEO практики в Google

Основните принципи в различните търсачки са едни и същи: Не се опитвайте да подвеждате търсачките. Вместо това осигурете на посетителите си страхотно онлайн изживяване. За целта следвайте указанията на търсачката и изпълнете намерението на потребителя.

Основни принципи:

 • Не заблуждавайте потребителите си. Правете страниците за потребителите, а не за търсачките.
 • Не заблуждавайте търсачката с трикове, предназначени да подобрят класирането. Задайте си въпроса: „Помага ли това на моите потребители? Бих ли направил това, ако търсачките не съществуват?“.
 • Не заблуждавайте себе си. Фокусирайте се върху нещата, които правят вашия уебсайт уникален, ценен или привлекателен.

Неща, които трябва да избягвате:

 • Създаване на страници с малко, с копирано или с автоматично генерирано съдържание;
 • Скрито съдържание като текст и линкове. Показване на различно съдържание за роботите на търсачките от това за посетителите;
 • Участие в схеми за връзки.

Изпълнение на потребителското намерение

Вместо да опитвате да подведете търсачките да ви класират по-високо, фокусирайте се върху разбирането и изпълнението на потребителските намерения. Когато човек търси нещо, той има желан резултат, който наричаме намерение на потребителя (user intent). Вашата работа като SEO е бързо да предоставите на потребителите желаното съдържание в желаната форма.

Предоставянето на подходящо, висококачествено съдържание на вашия уебсайт ще ви помогне да се класирате по-високо в резултатите от търсенето и по-важното е, че ще установи доверие на вашата онлайн аудитория към вас.

Преди да направите нещо от това, първо трябва да определите целите на уебсайта си, за да изпълните стратегическия SEO план.

Определете целите на вашия уебсайт

Всеки уебсайт е различен. Отделете време, за да зададете обективни конкретни цели за Вашия сайт. Това ще ви помогне да определите върху кои области на SEO трябва да се съсредоточите, кои реализации да проследявате и как да зададете критерии. Това е отправната точка за дискусия и договаряне на SEO проекта.

Какви ще бъдат вашите KPIключови показатели за ефективност (Key Performance Indicators) за измерване на възвръщаемостта на SEO инвестицията? Или как ще измервате успеха на вашите усилия за органично търсене?
Ето няколко често използвани KPI, с които може да започнете:

 • Продажби
 • Изтегляния
 • Регистрации по имейл
 • Запитвания от форми за контакт
 • Телефонни обаждания

Може би ви прави впечатление, че „класиране“ и „трафик“ не са включени в списъка с KPI? Да, ние очакваме по-високото класиране в резултатите от търсенето да привлече повече трафик към сайта, но това не могат да бъдат бизнес цели на сайта. Това са само средства за постигане на целта. Има малко полза от класирането, ако никой не е кликнал на вашия сайт, и няма голяма полза от увеличаване на трафика ви, ако този трафик не постига реална бизнес цел.

Например, ако целите на вашия сайт са регистриране на клиенти, бихте предпочели 500 посетители и 50 регистрации, отколкото 1500 посетители и 15 регистрации.

Преди да започнете SEO, уверете се, че сте определили бизнес целите си, след което използвайте SEO, за да ви помогне да ги постигнете, а не обратното. Ефективното SEO, помага на реалния бизнес да постигне реални цели за своя успех.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *