Изпратете Вашият въпрос

Как да пишем завладяващи мета описания за SEO?

n

SEO

Тончо Чобанов

27.06.2021

В тази публикация ще ви покажа какво представлява мета описанието. Ще ви разясня колко важен асепкт на вашето SEO е оптимизирането му. Ще ви представя характеристиките на доброто мета описание. И ще ви науча как да пишете завладяващи описания, което ще ви помага да повишите класирането в търсачките.

Какво е мета описание?

Мета описанието е HTML текстов атрибут, който можете да зададете за публикация или страница на вашия уебсайт. В него можете да опишете за какво се отнася вашата страница. В общия случай Google показва мета описанието под заглавието на страницата ви в резултатите от търсенето. Това ви дава възможност да убедите потребителите, че вашата страница предлага точно това, което те търсят.
Ето как изглежда мета описанието в резултатите от търсене „рекламни тениски“


Ето как изглежда мета атрибута като HTML код в същата страница:

<meta name="description" content="Предлагаме голямо разнообразие от мъжки, дамски и детски рекламни тениски на едро. Печатаме рекламни надписи върху тениски чрез ситопечат и трансферен печат">

Освен в търсачките мета описанията се показват и в публикациите в социалните медии, които споделят страницата.

Защо е важно мета описанието?

Мета описанието се явява мини реклама за Вашата уеб страница. Целта му е проста ⎼ трябва да накара човекът, който търси в Google, да кликне върху вашата връзка. Мета описанието е началната и най-критичната част от оптимизирането на потребителското изживяване, докато потребителите все още са извън сайта.

Пряката полза е, че качественото мета описание ще повиши посещаемостта на вашия уеб сайт като предизвиква повече кликвания от търсачките. Освен това, кликванията водят до по-висок CTR (Click-through rate). Честотата на кликване е процентът на хората, които кликват върху рекламата Ви, след като са я видели. (CTR = кликвания / импресии).

В допълнение Вашият бизнес получава непряка полза от наличието на ефективно мета описание. Помислете за това: Google използва честота на кликване (CTR) като средство за определяне дали съдържанието ви е подходящо за съответното търсене. Следователно, въпреки че търсачките не вземат под внимание описанието за определяне на класирането, позицията на страницата ще бъде издигната, като постигнете по висок CTR, благодарение на оптимизираното мета описание.

Да обобщим: Търсачките не искат просто да знаят какво има на вашия уебсайт. Те искат да знаят дали хората всъщност го използват. Затова се стремим да повлияем на потребителите. Ако имате страхотни мета описания, които представят честно вашето съдържание, множество потребители ще кликват върху тях. И ако посетителите се задържат на вашата страница, Google ще забележи чрез неявна обратна връзка, че те получават това, което търсят и класирането ви ще се подобри.

Какво се случва, ако нямате въведено мета описание? Когато не кажете на търсачките и социалните платформи кое описание на страницата да използват, те сами решават. Често това е началния текст от страницата. Това може да доведе до неприятен външен вид за фрагмента на вашата страница. Текстът може да бъде отрязан, да липсват важни подробности и да се появят неподходящи данни.

Ще илюстрирам с пример какво описание би се появило, ако то се генерира автоматично от началния текст на една конкретна страница:
„Рекламни табели, Изработка на рекламни табели, Рекламните табели служат да маркират…“
Ето колко по-информативен стана този текстов фрагмент след като изрично зададох мета описание. Определянето на текста, който искате да използвате, ви позволява да осигурите най-доброто и най-подходящо съдържание.

Винаги ли търсачките показват настроените от вас мета описания? За съжаление или за радост няма гаранция, че Google ще покаже мета описанието, което сте написали. Различно описание обикновено се появява при нетипично за страницата търсене, различно от ключовата фраза. В този случай Google избира един или повече отрязъка от текста, които да съдържат думите от търсенето, с цел да представи по-задоволителен резултат на потребителя.


В горният пример търсенето е „баджове по поръчка“. Думата „поръчка“ не е включена в зададеното от мен мета описание, затова Google генерира ново описание за конкретното търсене, за да покаже на своя потребител, че страницата е релевантна на неговото търсене. Благодаря ти, Гугъл! В повечето случай търсенето ще се доближава до вашата ключова фраза и Гугъл ще покаже вашето описание. Затова си струва усилието да го добавите към публикацията или страницата си.

Характеристики на доброто мета описание

Ако искате да имате добри SEO резултати, трябва да задължително да спазвате следващите пет правила.

Уверете се, че мета описанието отговаря на вашето съдържание

Доколкото мета описанието се очаква да бъде резюме на съдържанието на страницата, това може да изглежда като подразбиращо се условие, но е много важно да го спазвате, затова започвам с него. Въпреки че трябва да използвате информацията за мета таговете, за да привличате читателите към вашата публикация и да ги насърчавате да кликат, винаги трябва да го правите по етичен начин.

Не подвеждайте публиката. Както вече установихме Google следи поведението на потребителите. Ако те кликнат на вашата връзка, но след като видят съдържанието се почувстват разочаровани и измамени, ще напуснат вашата страница без взаимодействие с нея. Google ще установи, че вашата страница не отговаря на очакванията на потребителите, а това ще повлияе отрицателно на вашето SEO.

Използвайте ключовата си дума за фокус

Винаги добавяйте вашата ключовата фраза още в първото изречение, но само веднъж в мета описанието. Ако ключовата дума за търсене съвпада с част от текста в описанието на страницата, Google ще бъде по-склонен да я използва и да я подчертае в резултатите от търсенето. Това ще направи връзката към вашия сайт още по-привлекателна. Например тъсещият „логистични услуги“ ясно вижда, че следващата страница предлага точно това.

Използвайте уникални мета описания за всяка страница

Не повтаряйте едно и също описание за две страници от вашия сайт. Гугъл се “мръщи” на дублирано съдържание. Така че използването на едно и също описание на множество страници на вашия уебсайт или, което е още по-лошо, копиране на чуждо описание, не е добра идея. Вашите страници са различни, следователно и техните резюмета трябва да са различни. Ако не можете да напишете уникално мета описание за всяка страница в сайта си не е фатално. В този случай вместо да създавате дублиращи се фрагменти, по-добре би било да оставите празен мета таг. Нека Google да избере фрагмент от страницата, съдържащ ключовата дума, използвана в заявката.

Съобразявайте се с максималната дължина

Няма идеална дължина за мета описание. Максималната дължина е 160 знака. По-дългият текст ще бъде отрязан. Понякога Google показва по-малко символи: от 120 до 158, в зависимост от размера на екрана, типа устройство и други технически фактори. Това се дължи на факта, че реално дължината на мета описанието се определя в пиксели.

Използвайте максималните 160 символа. Подредете текста така, че най-съществената част на Вашето послание да бъде в началото. Имайте предвид, че последната четвъртина от фрагмента не винаги ще се показва. Може накрая да направите изброяване (на услуги, модели, характеристики или друго). Търсачката ще визуализира някаква част от този списък и ще приключи с многоточие.

Пишете интересни мета описания

Да, знам че е лесно да се каже, но не е толкова лесно да се изпълни. В следващия раздел ще дам няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да спечелите интереса на потенциалните посетители. В добавка вижте статията „Как да пишем четим текст за сайт?“

Как да пишете ангажиращи мета описания

Повтарям, вашата главна задача е да предложите на потребителя в търсачката описание, което да го мотивира да кликне на вашата връзка. Ако той не изпълни това действие, всичко друго което сте направили на страницата няма смисъл за пропуснатия посетител.

Правете ценни предложения

Описанието трябва да бъде активно, мотивиращо, да се обръща директно към потребителя. Говорете за него, а не за вас. Никой не е любопитен за това колко си велик; всеки иска да знае какво има за него. Откройте стойността, която ще получи, нещата, които ще научи, или проблемите, които ще реши.


Използвам много активно послание с призив към действие и конкретна полза, която ще спечели клиента. Използването на собственото име е с цел изграждане на доверие, защото заставам лично зад направеното обещание, но в описанието не говоря за себе си, а за и на клиента.

Бъдете конкретни в това, което предлагате

Помогнете на хората да разберат какво ще видят като кликнат на връзката. Ако предлагате конкретни модели на продукти с технически спецификации е добра идея да ги включите.

В горното описание съм включил различни видове стикери, така че по който и от тях да потърси потребителя, във фрагмента ще се съдържа ключовата фраза на търсене (в случая гаранционни стикери). Най-важната характеристика качествена изработка е в началото, която ще предшества вида стикер. Завършвам с една конкурентна техническа спецификация устойчиви на външни условия.

Провокирайте любопитство в клиентите

Не поставяйте всички карти на масата, оставете нещо, което клиента да пожелае сам да разкрие. Стимулирайте любопитството с въпрос или многоточие при изброяване. Последното се случва автоматично, ако завършите описанието със списък, а общата дължина надвишава максимално допустимата. Не прекалявайте с гатанките и загадките.

Използвам по естествен път съкращаването на текста, когато е достигнат максималната дължина на описанието. Клиентите, които ползват магнитна ключ-карта научават, че предлагаме решение за тях, но за да го научат ще трябва да кликнат на връзката. Забележете, че търсенето не е било „хотелски паспорт“, а „паспорт на хотел“, което е визуализирано по подходящ начин.

Използвайте символи и цифри

Специалните символи се открояват, числата представляват конкретни факти и привличат по-голямо внимание. Ако може включете цена, брой продукти или други числови параметри. Важно: не включвайте двойни кавички, заради конфликт с HTML кода, вместо това използвайте ‘единични кавички’. В по-предния пример може да видите че съм използвал цифра в „4 функционални модела хотелски паспорт“. Факт е, че посочването на бройката модели, увеличава клликанията. Това придава доверие, обещава на поситителя, че той ще има избор измежду четири модела.

Характерно за това описание, освен използването на звездичките и вертикалната черта е локализацията (Варна). Често при търсене на услуги от значение е локацията.

Включете подканваща фраза

Мета описанието е вашият текст за продажби. В този случай „продуктът“, който се опитвате да продадете, е страницата, към която има връзка. Може да използвате покани като: Научете повече, Вземете сега, Опитайте безплатно, Безплатна консултация, Безплатна доставка. Лично аз избягвам прекалено агресивни покани, а се стремя да включа поканващи думи като: вижте, разгледайте, изберете, възползвайте се, в естествени изречения с конкретни предложения.

В примера има ненатрапчив призив към действие (Call To Action) в изречението „Изберете от разнообразието на форми, цветове и модели.“ В същото време призивът показва на клиента какво ще намери, ако кликне на връзката.

Как да въведете мета описания като HTML tag във вашият WordPress сайт

Всички известни плъгини за SEO имат тази възможност. Друга възможност са плъгини за качване на код в хедъра на отделна страница. Има и други начини, но ако досега не сте ги научили, не ви препоръчвам да ги ползвате. Най-добре е да инсталирате безплатна версия на някой SEO плъгин.

Заключение

След като се запознахте с тази статия, ще може да направите настоящите си мета описания по-ефикасни. Това без съмнение ще повиши вашия CTR и позиция при класиране. При 100 импресии на месец, покачване само с 1% на честота на кликване означава един потенциален клиент повече на вашия сайт без да правите каквото и да е било друго по съдържанието, оптимизацията и рекламата на вашия уеб сайт.

Колкото повече от горните съвети успеете да спазите, толкова по-добро ще бъде вашето мета описание. Ограничението от 150 символа е сериозно предизвикателство да направите интересно, съдържащо конкретика, предлагащо стойност, предизвикващо любопитство, вдъхващо доверие, ангажиращо внимание и активно подканящо описание.

Ако Ви е необходима допълнителна помощ може да се свържете с мен за безплатна консултация относно Вашите мета описания. След като разгледам Вашия сайт ще Ви отговоря дали мога да направя гарантирано и значително подобрение само с редакция на мета описанията. Вижте и пълният пакет от SEO услуги, които предлагам като SEO консултант. Може да пишете в коментарите, с удоволствие ще отговоря на вашите въпроси и забележки.

1 Коментар

  1. Пресиян

    Полезна статия. Да вземеш да си допреведеш темата, ако WordPress вече е на български 🙂 Какви са тия Submit a Comment и т.н.

    Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *