Изпратете Вашият въпрос

Как да пишем четим текст за сайт?

n

SEO

Тончо Чобанов

05.04.2021

Писането на качествени публикации в блога е важна част от всяка SEO стратегия. Но ако искате вашите читатели да прочетат цялата ви публикация, тя трябва да съдържа лесно четим текст. За щастие подобряването на четимостта на вашето съдържание е нещо, което можете да направите сравнително лесно, като спазвате няколко прости правила.

Преди всичко нека отговорим на следния въпрос:

Заслужава ли си труда да пишете лесно четим текст?

Честно казано класирането ви в страницата с резултати от търсачката няма да скочи веднага, след като подобрите четимостта на текста си. Но в резултат на вашите усилия повече посетители ще прочетат вашите статии и повече посетители ще се завръщат, а вие ще спечелите повече реализации. Така че в дългосрочен план четимостта се награждава.

С риск да посоча очевидното: трудният за четене текст създава лошо потребителско преживяване. Никой не обича да чете нещо, което е неразбираемо, скучно или напълнено с ключови думи. Нещо повече, ще се окажете с недоволни посетители, които бързо ще напускат вашата страница без взаимодействие с нея. Google анализира подобни потребителски сигнали и определя, че вашето съдържание не е подходящо за тяхното търсене.

За да знаем как да направим нашия текст по-четим за хората и по-оптимизиран за търсачките, трябва да знаем как едните и другите го четат.

Как четат хората и как чете Google?

Най-вероятно хората ще прочетат вашата статия в блога по следния начин. Първо ще “сканират” набързо целия текст. После ще прочетат подзаглавията и първите изречения на параграфите. След това, ще потърсят преходни думи, за да стигнат по-бързо до изводите и решенията, които им предлагате.

Като цяло алгоритъмът на Google се опитва да имитира човек. Всички неща, които хората правят, докато четат текст, са неща, които Google ще направи. Тъй като Google става все по-способен да разбира по човешки начин, просто пишете така, както ще бъде приятно на вашата аудитория.

Следователно цялото ви уеб съдържание трябва да бъде насочено и фокусирано върху вашата аудитория, като им предоставя необходимата информация, решение на проблема или отговор на техния въпрос. Но за да бъде разбрано, най-важното условие е съдържанието да бъде “пивко” – лесно и приятно за четене.

Пишете ясни абзаци

Абзацът трябва да образува тематична единица около една ясна идея. Параграфите трябва да следват един друг в логичен ред. Разделете визуално абзаците с помощта на празно пространство между тях.

Избягвайте дълги параграфи. Читателят ще се сблъска със стена от текст, която трудно ще преодолее. За статии в уеб сайт подходящата дължина на абзаците е от 2 до 7 изречения.

Започнете абзаца с най-важното изречение, което определя темата на абзаца. След това разяснете идеята с останалите изречения. Читателят ще може да разбере най-важните понятия от статията ви, само като прочете първите изречения на вашите параграфи. Можете да приключите по-дългите параграфи с обобщаващо изречение, за да изясните своето мнение.

Използвайте кратки изречения

Пишете кратки, а не дълги изречения, тъй като дългите изречения са много по-трудни за разбиране. Например: В писмени текстове дълги изречения като това, което четете в момента, могат да затруднят проследяването на всичко, което се случва и следователно не трябва да бъдат нещо, което трябва да продължите да използвате по всяко време.

Условно приемаме, че дълги изречения са тези, които съдържат повече от 20 думи. Опитайте се да съкратите многословните изречения. Понякога дългото изречение е най-добре да си остане такова. Няма проблем, ако напишете няколко дълги изречения в публикация. Но в никакъв случай не поставяйте повече от едно в абзац.

Редувайте дългите изречения с по-кратки. Това е важно, за да променяте ритъма на текста. Може да вмъквате и съвсем кратки изречения. Простите изречения са ясни и силни. Те са подходящи като призив към действие.

Използвайте деятелен залог. Това прави посланието по-директно и по-ефективно, а изреченията по-кратки. Ако няма специална причина не употребявайте изречения в страдателен залог. Те имат по-сложна граматическа структура, която изисква повече когнитивни усилия за осмисляне. Освен това, текстът изглежда по-дистанциран.

Ограничете трудните думи

Избягвайте думи, които са трудни за четене. Не забравяйте, че четенето от екран е по-трудно за всички. Думите с пет или повече срички са трудни за четене, затова ги избягвайте. Когато е невъзможно замяната на някоя дълга дума, тогава скъсете изречението или абзаца, в които се намира.

Използвайте синоними и вариации на думите. По този начин може да замените трудните думи, а също така и да избегнете прекалената употреба на ключова дума в целия текст.

Включете преходни думи

Използвайте преходни думи, за да направите писането си много по-четимо. Това са думи като „най-важното“, „защото“, „следователно“ или „освен това“. Те дават насоки на вашите читатели. Преходните думи дават сигнал, че нещо предстои: изброяване, сравнение, причинно-следствена връзка, изясняване, заключение.

Преходните думи са лепилото между изреченията. Връзката между две изречения става очевидна чрез използването на преходни думи. Следователно читателите ще разберат съдържанието ви много по-добре, ако използвате правилно тези думи.

Списък с преходни думи според типа преход

  • Причина: следователно, в резултат, така, заради това;
  • Изброяване: първо…второ…трето.., в допълнение, освен това;
  • Контраст: но, обаче, от друга страна, въпреки това;
  • Сходство: по същия начин, аналогично, също така;
  • Сравняване: или…или, по-малко, по-скоро, докато;
  • Акцент: преди всичко, най-важното, със сигурност;
  • Време: междувременно, по време, впоследствие, след това;
  • Заключение: в заключение, да обобщим, накратко, от тук;
  • Изясняване: тоест, с други думи, да се изясни;

Заключение

Правилата за писане на четим текст за сайт се определят от начина на неговото четене както от хора, така и от търсачки. Може да Ви се стори трудно да ги следвате, ако имате сложна тема, по която пишете. Но колкото е по-трудна темата, толкова е по-важна добрата четимост. Защото хората трябва да използват ценния си познавателен капацитет, за да разберат темата, вместо сложните ви изречения. Нали?

Обобщение: Структурата на вашия текст и начинът, по който съставяте параграфите са най-важни. Основните изречения – първото изречение на всеки параграф – са от решаващо значение. Наличието на ясна и логична структура в текста, посредством преходни думи е безценно. В допълнение премахнете всички пречки за лесно четене: дългите параграфи, твърде сложните изречения, трудните думи и тежките граматически конструкции.

Популярните SEO плъгини като Yoast SEO и RankMath могат да ви помогнат, като следят за четимостта на вашите текстове. Въпреки, че те не са настроени за текст на български език, може да ги ползвате, като приблизителен ориентир.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *